Windmolenpark Dantysk

Date:jul 16, 2013

Transformator platform windmolenpark Dantysk:

DanTysk OSS-5

In de komende weken zal het transformator platform voor het windmolenpark Dantysk voor de kust van Denemarken worden geplaatst. Halverwege Augustus zullen de monteurs van Minks beginnen met de installatie van buizen voor de aanzuigleidingen van het brandbluswater. Als eerste worden dan de pompen, hangend aan GRE-leidingen, 36 meter onder het platform in zee geplaatst. Middels een speciale constructie, speciaal ontworpen door Minks, zullen de pijpen één voor één naar beneden zakken en worden bevestigd via een deksel aan het brandblussysteem. In totaal zullen er 3 samengestelde pijpleidingen gemonteerd worden.

Het windpark DanTysk bestaat uit 80 (3,6MW) turbines en heeft een totale productiecapaciteit van 288MW. Het offshore onderstation (OSS) ontvangt de spanning van de windturbines op 33kV-niveau en zet deze om naar 155kV. Vervolgens kan deze naar het SylWin HVDC-station worden getransporteerd, waar het weer verder gaat naar het vasteland elektriciteitsnet.

DanTysk zal na ingebruikname genoeg energie kunnen leveren voor 500.000 huishoudens in Duitsland. DanTysk ligt 70 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt, in de Noordzee.

(foto:  Jan van Heteren)